O Víne

Vinohradnícke oblasti Slovenska

Malokarpatská vinohradnícka oblasť
(Skalica, Bratislava, Stupava, Lozorno, Pezinok, Svätý Jur, Viničné, Modra, Limbach, Šenkvice,Budmerice, Doľany, Borová, Orešany, Senec, Bernolákovo, Blatné, Jablonec) 
Južnoslovenská vinohradnícka oblasť
(Čenkovce, Šamorín, Dunajská Lužná, Dunajská Streda, Gabčíkovo, Horná Potôň, Vieska, Diakovce, Galanta, Sládkovičovo, Šaľa, Veľké Úľany, Dvory nad Žitavou, Strekov)
Strednoslovenská vinohradnícka oblasť
(Bielovce, Plášťovce, Slatina, Šahy, Dudince, Krupina, Modrý Kameň, Veľký Krtíš, Zombor, Fiľakovo, Bátka, Rimavská Sobota, Tornaľa, Abovce)
Nitrianska vinohradnícka oblasť
(Šintava, Mojmírovce, Orešany, Topoľčianky, Hosťovce, Zlaté Moravce, Vráble, Šurany, Želiezovce, Starý Tekov, Pukanec)
Východoslovenská vinohradnícka oblasť
(Moldava nad Bodvou, Orechová, Sobrance, Tibava, Michalovce, Kráľovský Chlmec)
Vinohradnícka oblasť Tokaj
(Bara, Čerhov, Černochov, Malá Tŕňa, Veľká Tŕňa, Slovenské Nové Mesto, Viničky)

Každá vinohradnícka oblasť sa ďalej delí na vinohradnícke rajóny a tie na vinohradnícke obce.

Muštové odrody viniča hroznorodého

muštové odrody biele
(Aurélius, Bouvierovo hrozno, Devín, Dievčie hrozno, Feteasca regala-Pesecká leánka, Chardonnay, Irsai Oliver, Milia, Muškát moravský, Muškát Ottonel, Muller Thurgau, Neuburské, Noria, Pálava, Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Rulandské biele, Rulandské šedé, Sauvignon, Silvánske zelené, Tramín červený, Veltlínske červené skoré, Veltlínske zelené)
muštové odrody tokajské 
(Furmint, Lipovina, Muškát žltý, Zeta)
muštové odrody modré
(Alibernet, André, Cabernet Sauvignon, Dunaj, Frankovka modrá, Modrý Portugal, Neronet, Rulandské modré, Svätovavrinecké, Zweigeltrebe)

Kategorizácia slovenských vín

Hroznový mušt - šťava získaná výlučne z čerstvého hrozna

Burčiak - kvasiaci hroznový mušt

Stolové víno - jednoduché ľahké víno určená na priamu spotrebu do jedného roka

Oblastné víno - špeciálny, osobitý druh stolového vína so zemepisným označením jeho pôvodu

Akostné víno - vyrobené z hrozna s cukornatosťou najmenej 16 ° NM, delí sa na:

  1. Akostné odrodové víno - vyrobené z hrozna, rmutu alebo hroznového muštu jednej odrody s prímesou iných odrôd najviac 15 %
  2. Akostné značkové víno - vyrobené z hrozna, alebo zmesi hrozna jednotlivých odrôd, alebo zmiešaním rmutu alebo hroznového muštu, alebo jednotlivých akostných odrodových vín podľa receptúry výrobcu
  3. Akostné víno z ohraničenej vinohradníckej plochy - víno z hrozna dopestovaného na ploche s presne vymedzenými geografickými hranicami a aj spracovanie hrozna musí byť v rámci tejto geografickej oblasti
  4. Akostné víno s prívlastkom - vyrobené výlučne z tuzemského hrozna, z jedného konkrétneho vinohradníckeho rajónu, patria sem: kabinet, neskorý zber, výber z hrozna, bobuľový výber, hrozienkový výber, cibébový výber, ľadový zber, slamové víno

Kabinet - víno vyrobené z hrozna v plnej zrelosti, s cukornatosťou najmenej 19 ° NM ( stupeň normalizovaného muštomeru)
Neskorý zber - víno vyrobené z hrozna v plnej zrelosti, po období hlavného zberu, s cukornatosťou najmenej 21 ° NM
Výber z hrozna - víno vyrobené zo starostlivo vybraných strapcov hrozna v plnej zrelosti, s cukornatosťou najmenej 23 ° NM
Bobuľový výber - víno vyrobené z ručne vyberaných prezretých strapcov hrozna, z ktorých boli odstránené nezrelé a poškodené bobule. Cukornatosť najmenej 26 ° NM.
Hrozienkový výber - víno vyrobené iba z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna s cukornatosťou najmenej 28 ° NM
Cibébový výber - víno vyrobené z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna zušľachteného účinkami vláknitej huby Botrytis cinerea, s cukornatosťou najmenej 28 ° NM
Ľadový zber - víno vyrobené z hrozna, ktoré bolo zberané pro teplote -7 °C i nižšej, hrozno sa spracúva zamrznuté a získaný mušť má cukornatosť najmenej 27 ° NM
Slamové víno - víno vyrobené z perfektne vyzretého hrozna, ktoré sa dosušuje v dobre vetranej miestnosti na (slame, rohožiach z rákosia, šnúrach) minimálne 3 mesiace a získaný mušt má cukormatosť minimálne 27 ° NM 

Tokajské víno - osobitná kategória, vyrobené z výlučne ručného výberu bobúl tokajských odrôd (furmint, lipovina, muškát žltý, nová odroda zeta), len z hrozna dopestovaného na tokajských vinohradníckych honoch.

  • Tokajské samorodné suché - z hrozna s cukornatosťou najmenej 21 ° NM, 12 % alkoholu a do 10 g/l zvyš. cukru vo víne)
  • Tokajské samorodné sladké - z hrozna s cukornatosťou najmenej 24 ° NM, 12 % alkoholu a nad 10 g/l zvyš. cukru vo víne)
  • Tokajské výbery - vyrábajú sa alkoholovým kvasením po zaliatí cibéb muštom s cukornatosťou hrozna najmenej 21 ° MN. Podľa množstva pridaných cibéb (putní) na 136 l (goncský sud) muštu alebo vína sa tokajský výber člení na:3-putňový (60g/l zvyš. cukru), 4-putňový (90g/l zvyš. cukru), 5-putňový (120g/l zvyš. cukru), 6-putňový (150g/l zvyš. cukru)
  • Tokajský másláš - víno vyrobené alkohol. kvasením muštu alebo vína totožného ročníka, naliatého na kvasničné kaly tokaj.samorodného alebo tokajského výberu)
  • Tokajský forditáš - víno vyrobené alkohol. kvasením muštu alebo vína totožného ročníka, naliatého na matolinové výlisky z cibéb)
  • Tokajská výberová esencia - víno z alkohol. kvasenia cibéb)
  • Tokajská esencia-nektár - víno získané pomalým kvasením samotoku, zo zvlášť vyberaných cibéb)
  • Tokajský Furmint - alkoholové kvasenie hrozna odrody furmint s prímesou hrozna odrôd lipovina a muškát žltý, spolu najviac 15 %)
  • Tokajská Lipovina - alkoholové kvasenie hrozna odrody lipovina s prímesou hrozna odrôd furmint a muškát žltý, spolu najviac 15 %)
  • Tokajský Muškát žltý - alkoholové kvasenie hrozna odrody muškát žltý s prímesou hrozna odrôd furmint a lipovina, spolu najviac 15 %)

Upravované víno - vyrobené z muštov alebo z vín nearomatických a aromatických odrôd druhotným kvasením alebo ich úpravou. Delia sa na: šumivé, perlivé, sýtené, aromatické a likérové-dezertné).

  1. Šumivé víno - celkový obsah alkoholu cuvée použitej na výrobu dosiahne najmenej 8,5 % obj.
  2. Akostné šumivé víno alebo sekt - celkový obsah alkoholu cuvée (zmesi odrôd) použitej na výrobu dosahuje najmenej 9% obj. a skutočný obsah alkoholu v hotovom výrobku je najmenej 10% obj.
  3. Slovenské akostné šumivé víno - jednotlivé zložky cuvée musia pochádzať výhradne z domáceho hrozna
  4. Aromatické šumivé víno - vyrobené prvotným kvasením aromatických muštov spĺňajúcich podmienky kvality stolových vín, slov. odrody (Irsai Oliver,Muškát moravský,Muškát Ottonel,Tramín červený,Muller Thurgau,Devín,Pálava), ich skutočný obsah alkoholu je najmenej 6% obj.
  5. Akostné aromatické šumivé víno alebo aromatický sekt - vyrobené prvotným kvasením aromatických muštov spĺňajúcich podmienky kvality akostných vín, skutoč. obsah alkoholu je najmenej 6 % obj.
  6. Akostné šumivé víno vinohradníckej oblasti alebo sekt vinohradníckej oblasti - vyrobený z hrozna domáceho pôvodu dopestovaného v konkrétnej vinohradníckej oblasti, obsah alkoholu zmesi cuvée najmenej 9 % obj.
  7. Pestovateľský sekt - jednotlivé zložky cuvée tohto sektu musia pochádzať z jednej vinohradníckej oblasti a posledné štádium procesu výroby uskutočnil vinohradník vinice, z ktorej sa hrozno použilo na výrobu
  8. Perlivé víno - víno vyrobené v tlakových nádobách i vo fľašiach
  9. Sýtené víno - vyrobené sýtením vína oxidom uhličitým
  10. Aromatizované víno - fortifikuje sa vínnym destilátom, cukrom alebo zahusteným muštom a bylinnými koncentrátmi
  11. Likérové-dezertné víno - vyrobené z kvasiaceho hroznového muštu, vína alebo ich kombináciou pridaním vínneho destilátu a zahusteného muštu, s obsahom alkoholu 15-20% obj..

Odalkoholizované víno - nápoj s obsahom alkoholu, ktorý sa destiláciou znížil na 0,5 % obj. alebo menej.

Nízkoalkoholické víno - nápoj s obsahom alkoholu od 0,5 % do 5,0 % objemu.

Víno na priemyselné spracovanie - vyrába sa z hrozna, ktorého cukornatosť je menej ako 13 ° NM a skutočný obsah alkoholu vo víne je menší ako 9 % objemu.

 

Kedy je víno polosuché a kedy polosladké?


Rozdelenie slovenských vín podľa zvyškového cukru
Obsah zvyškového cukru (g/l) Tiché vína Šumivé vína Tokajské vína
Suché 0 - 4 0 - 15 do 10
Polosuché 4 - 12 15 - 40  
Polosladké 12 - 45 40 - 80  
Sladké nad 45 nad 80 nad 10
Výber     40 - 150

 

Slovník

A

Agrafa - kovová spona zabezpečujúca zátku šumivých vín pred uvoľnením tlakom oxidu uhličitého
Adjustáž - konečná úprava fľiaš vína pred distribúciou do obchodnej siete
Adstringencia - pocit vyvolaný trpkosťou vína ( zvieravosť ) spôsobujúci sťahovanie chuťových buniek
Agresívne víno - prejav hlavne mladých vín ktoré však zrením vo fľaši sa môžu zjemniť, stanú sa hladšími
Albariza - pôda s bielym povrchom vytvorená z kremelinových usadenín. Vyskytuje sa v oblasti Jerez (špan.) kde sa produkujú vína typu sherry
Alkoholová fermentácia - biochemický rozklad sacharidov, ktorý prebieha pomocou enzýmov produkovaných kvasinkami v prostredí s obmedzeným prístupom kyslíka pri vzniku etanolu a oxidu uhličitého
Alkoholizované vína - úprava vína vínnym destilátom, ktoré sa môže uskutočniť pred kvasením, počas kvasenia alebo po kvasení
Ampelografia - vedný odbor zaoberajúci sa štúdiou a popisom odrôd viniča a jeho podnoží
Anonymná degustácia - degustácia pri ktorej je identita vína degustátorovi neznáma. Súťažné degustácie sú anonymné
Antioxidant - látka ktorá predlžuje trvanlivosť vína a chráni ho pred oxidáciou napr. Kyselina askorbová alebo oxid siričitý
Antokyány - farbivá, ktoré sú väčšinou uložené v šupkách alebo vonkajších vrstvách dužiny bobúľ modrých odrôd hrozna
AOC - Appellation d´Origine Contrôlée, označenie kontroly pôvodu a kvality vína vo Francúzsku Apelácia - označenie pôvodu vína
Aperitív - nápoj, ktorý sa používa pred jedlom na stimulovanie chutí
Aromatické látky - čuchovo i chuťovo účinné látky prírodného pôvodu, ktoré dotvárajú charakter vínaAssemblage - zmes základných vín, ktoré tvoria cuvée

B

Barrique - dubový sud s objemom 225 l. v ktorom vína môžu kvasiť aj vyzrievať. Termín uvedený na etikete znamená že pri kvasení alebo vyzrievaní sa použil dubový sud
Bentonit - jemná hlinka obsahujúca vulkanický popol, používa sa ako číriaci prostriedok v procese výroby vína
Blanc de blancs - biele víno pripravené výlučne z bielych odrôd viniča
Blanc de noirs - biele víno vyrobené z modrých odrôd viniča
Bohaté víno - víno ktoré sa vyznačuje bohatým hroznovým charakterom a dobrou perzistenciou v chuti
Botrytis cinerea - ušlachtilá vláknitá huba, ktorá metabolizuje na povrchu zrelých bobúľ a priaznivo ovplyvňuje kvalitu hroznového muštu najmä tokajských odrôd
Buket - označenie kombinácií vôní vína ( kvasný, fľašový, ležiacký, ovocný...)
Burčiak - mušt v búrlivej fáze kvasenia, obsahuje 4 - 6 % etanolu a má žltkasté sfarbenie

C

Cantina - vinársky závod
Cépage - odroda viniča, uvádza sa na etiketách odrodových vín, napr. cépage Cabernet franc
Cibéba - zoschnutá bobuľa hrozna, spravidla napadnutá ušľachtilou hubou Botrytis cinerea, obsahuje 40 - 60% cukru
Clairet - tmavoružové až svetločervené vína
Classico - výraz možno používať iba pre vína v historickom území označenia pôvodu, zvyčajne v centre DOC
Cukornatosť - koncentrácia cukrov v hroznovom mušte, vyjadruje sa v stupňoch normalizovaného muštomeru ( °NM )
Cuvée - zmes základného vína s tirážnym likérom, pripravená na druhotné kvasenie

D

Degoržovanie - odstránenie strasených kalov po uvoľnení korunkového uzáveru z fľiaš šumivého vína
Degustácia - hodnotenie kvality zmyslovými orgánmi
Demi-doux - polosladké šumivé víno
Demi-sec - polosuché šumivé víno
Depot - usadeniny vyzrážaného farbiva hlavne pri starších červených vínach
Dlhé víno - víno ktoré má dlhú dochuť
DO - Denominación de Origen, označenie kontroly pôvodu a kvality vín v Španielsku
DOC - Denominazi
Doux - francúzske označenie pre sladké víno
Druhotné kvasenie - choroba vína spôsobená kvasinkami, ale aj proces pri výrobe šumivého vínaone di Origine Controllata, označenie kontroly pôvodu a kvality v Taliansku
DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garantita, najvyššia klasifikácia Talianských vín

E

Elegantné víno - subjektívne označenie vín s určitým štýlom, jemnosťou
Enológ - vinársky odborník, vedec
Enológia - náuka o víne
Esencia - kvapalný podiel rmutu cibéb, ktorý obsahuje 40 - 60 % hm. cukru a 2 - 5 % obj. etanolu
Etanol - alkohol, lieh, hlavný produkt alkoholového kvasenia
Expedičný likér - cukrový roztok vína, ktorý sa podáva do odkaleného šumivého vína na úpravu jeho vlastností
Extrakt - súhrn látok vo víne, ktoré tvoria destilačný zvyšok po odparení alkoholu, vody a iných prchavých látok

F

Farbiarka - modrá odroda viniča, vyznačujúca sa vysokým obsahom prírodných farbív v dužine
Fľašová zrelosť - optimálna zrelosť vína, časovo rozdielna pri jednotlivých odrodových vínach
Forditáš - víno ktoré sa získa naliatím muštu alebo vína na vylisovaný tokajský rmut
Frapírované víno - podchladené prírodné alebo šumivé víno
Frizzante - ľahko perlivé víno, niečo medzi tichím a šumivým vínom
Fruktóza - ovocný cukor, monosacharid obsiahnutý v hroznovom mušte, ktorý kvasinky metabolizujú na etanol a oxid uhličitý
Fyloxéra - choroba viniča spôsobená voškou viničovou, v 19. storočí zničila väčšinu vinohradov v Európe

G

Glukóza - hroznový cukor, monosacharid, vyskytujúci sa v hroznovom mušte, ktorý kvasinky metabolizujú na etanol a oxid uhličitý
Glycerol - sladká bezfarebná kvapalina, vedľajší produkt alkoholového kvasenia; vínu dodáva plnosť chuti
Glykolýza - štiepenie cukru kvasinkami na etanol a oxid uhličitý
Gourmet - znalec, labužník vína a jedla
Grand Cru - víno z výnimočne situovanej vinice v rámci jednotlivých AOC vo Francúzsku, v rôznych oblastiach má však rôzny význam
Grappa - destilát zo zbytkov po lisovaní hrozna (matolín), bežný hlavne v Taliansku
Guľaté víno - víno ktoré sa vyzrievaním vo fľaši "zaguľatilo", pôsobí vyvážene, jemne

H

Hlava - zhrubnutá časť starého dreva viniča
Hnednutie vína - chyba vína spôsobená oxidáciou
Horknutie vína - choroba červeného vína spôsobená baktériami ktoré degradujú glycerol na horký akroteín
Hranaté víno - víno nevyrovnaných vlastností z hľadiska horkosti alebo zvieravosti, ktoré sa zrením upravujú
Hrozienkovatenie - ponechanie zdravého hrozna na viniči kým sa nevysuší a tým zvýši koncentrácia cukru v ňom
Hroznové výlisky - využiteľný odpad pri lisovaní hrozna tvorený zo šupiek, semien a strapín
Hutné víno - plné, extraktívne červené víno, ktoré je vyzreté a bohaté na triesloviny

CH

Chablis - vinársky región juhovýchodne od Paríža, preslávený bielymi vínami z odrody Chardonnay ktoré sa vyznačujú minerálnymi tónmi
Champagne - vinárska oblasť vo Francúzsku, rodisko svetoznámeho šumivého vína
Charmat - metóda výroby šumivých vín, ktorá spočíva v druhotnom kvasení v tankoch a následnom fľašovaní po tlakom
Chateau - vinárstvo s vinicami vo Francúzsku, v minulosti sa označenie používalo pri vinárstvach, ktorých centrom bol skutočný zámok alebo hrad, v súčastnosti môže ísť o obyčajné pivnice alebo chatrče
Chateaunef - du - Pape - slávný vinársky región vo Francúzsku 
Chaptalizácia - pridávanie repného cukru do hroznového muštu s cieľom zvýšiť obsah alkoholu
Chianti - červené talianské víno z Toskánska, základom ktorého je Sangiovese
Chuť - jeden zo zmyslov pomocou ktorého rozoznávame najdôležitejšie rozpustné zložky vína

I

IGT - Indicazione Geografica Tipica, označenie pre regionálne vína v Taliansku, ktoré môžu byť veľmi kvalitné a drahé, spravidla však ide o bežmú produkciu
Invertný cukor - zmes glukózy a fruktózy vyskytujúca sa v hroznovom mušte, ktorý je kvasinkami ľahko skvasiteľný
Iskrivosť vína - optická charakterizácia vína, poukazujúca na stupeň čistoty a jeho zdravotný stav
Integrovaná produkcia - spôsob hospodárenia obmedzujúca chemické zásahy a spoliehajúca sa na pestovateľské metódy čo najmenej poškodzujúce životné prostredie

J

Jablčno - mliečna fermentácia - biologická degradácia kyseliny jablčnej na kyselinu mliečnu baktériami, ktorá upravuje režim kyselín v mladom víne
Jerez - pomenovanie likérového vína podľa španielskeho mesta Jerez de la Frontera, ináč aj Sherry, Xéres
Jeroboam - označenie pre fľašu o objeme štyroch litrov (Champagne, Burgundsko ) resp. šesť litrov (Bordeaux )
Jura - vinárska oblasť vo Francúzsku u hraníc so Španielskom

K

Kabinet - najnižší prívlastok akostných vín s prívlastkom
Kaudália - ( sekunda ), jednotka perzistencie, zanmená dĺžku času trvania pocitu chuti v ústnej dutine po prehltnutí vína
Kazeín - mliečný proteín používaný na čírenie vína
Klaret - ružové víno vyrobené z modrých odrôd viniča bez nakvášania
Klasická metóda - ( méthode champenoise ) metóda výroby šumivých vín pri ktorej druhotné kvasenie prebieha vo fľašiach
Klon - vegetatívne potomstvo pôvodného druhu révy ktoré má rovnaké základné znaky ale môže disponovať niektorími odlišnými vlastnosťami
Koňak - vínny destilát vyrobený v oblasti francúzskych miest Cognac a Jarnac
Korok - odumreté rastlinné pletivo duba korkového, kôra, používa sa na výrobu zátok
Korenisté víno - víno s prejavom niektorých druhov korenia vo vôni ale najmä v chuti
Krátke víno - víno ktorého chuť sa po prehltnutí rýchlo stráca
Kultivar - odroda
Kupáž - sceľovanie rôznych druhov vína
Kvasinky - jednobunečné mikroorganizmy, ktorých zásluhou sa cukor v hroznovom mušte premieňa na alkohol
Kvetnaté víno - myslí sa biele víno voňajúce po rozkvitnutej lúke
Kyselina vínna - kyselina hrozna a vína , ktorej koncentrácia sa zvyšuje, keď sa zvyšuje cukornatosť hrozna počas jeho zrenia
Kyslosť - je dôležitá pre chemickú stavbu, zdravotný stav aj celkovú harmóniu vína; pri príliš nízkej kyslosti je víno fádne, príliš veľa kyselín naopak spôsobuje že víno je ostré, drsné

L

Ľadové víno - víno vyrábané z hrozna, ktoré sa nechá zamrznúť a potom sa zberá a lisuje. Z koncentovaného muštu vznikne jedinečné víno s vyváženosťou sladkosti, kyslosti a extraktu
Letorast - výhonok viniča vyrastajúci z očiek, po zdrevnatení ktorého vznikne jednoročné drevo
Likérové víno - víno obohatené ( doliehované ) zpravidla pridaním vínneho destilátu za účelom zvýšenia obsahu alkoholu
Lisovanie - proces získavania muštu z hrozna; zpôsob lisovania zásadne ovplyvňuje kvalitu budúceho vína

M

Macerácia - hlavne pri výrobe červeného vína časť kvasenia keď je mušt v kontakte so šupkami bobúľ pomletého hrozna aby sa do budúceho vína uvoľnili farbivá a triesloviny
Madeira - portugalské likérové víno s vysokým obsahom alkoholu vyrábané väčšinou systémom solera, hlavným znakom je však niekoľkomesačné zrenie pri vyššej teplote
Magnum - označenie pre fľašu objemu 1,5 L
Marsala - talianské likérové víno vyrobené oxidatívnou metódou a upravené zahusteným muštom a vínnym destilátom
Matoliny - výlisky z hrozna obsahujúce strapinu, šupky, zrnká aj určité množstvo cukru a aromatických látok
Mdlé víno - slabé víno s nedostatkom kyselín, s fádnou chuťou a krátkou dochuťou
Médoc - významný francúzsky vinársky región zameraný hlavne na výrobu veľmi kvalitných červených vín
Minerálne víno - víno s príchuťou po mineráliách, typický prejav hlavne vín pochádzajúcich z minerálnych pôd
Muškát - rodina stolových aj muštových odrôd viniča vyskytujúca sa v mnohých variantách po celom svete
Mušt - čerstvo vylisovaná hroznová alebo ovocná šťava
Myšina - choroba vína, ktorú charakterizuje nepríjemná dochuť pripomínajúca pach myších výkalov

N

Nakvášanie - časť procesu kvasenia pri výrobe červených vín, keď je mušt v kontakte so šupkami bobúľ
Novošlachtenec - nová odroda vzniknutá krížením odrôd, spravidla lepšie prispôsobená klimatickým podmienkam

O

Odrodové víno - akostné víno ktoré musí byť vyrobené len z hrozna deklarovanej odrody, v niektorých prípadoch je povolené pridanie určitého percenta inej odrody ne zlepšenie vlastností
Odzrňovanie - odstopkovanie, oddeľovanie bobúľ hrozna od strapiny
Oe ( Oeschle ) - stupnica cukornatosti hrozna v Nemecku založená na podobnom princípe ako slovenský normalizovaný muštomer
Okysľovanie - zvyšovanie kyslosti muštu a vína sceľovaním a prídavkom kyseliny vínnej
Organoleptycká analýza - posudzovanie vína zmyslami ako posudzovanie farby, vzhľadu, vône, chuti a celkovej harmónie
Oxidácia - dlhší styk muštu alebo vína s kyslíkom pri ktorom dochádza k zmenám ktoré negatívne ovplyvňujú vôňu a chuť vína. U niektorých vín je naopak oxydácia súčasťou výrobného procesu napr. tokajské výbery
Oxyd siričitý - povolený antioxidačný prostriedok vo vinárstve ktorý viaže kyslík a chráni tak víno pred oxydáciou
Oxyd uhličitý - jeden z hlavných produktov kvasenia, vzniká aj v šumivom víne druhotným kvasením a spôsobuje príjemné perlenie vína

P

Panenský zber - víno vyrobené z prvej úrody hrozna v novozaloženej vinici
Pachuť - neobvyklá, nepríjemná chuť na koreni jazyka
Peronospóra - hubovitá choroba viniča, ktorá napáda listy, súkvetia, bobuľe aj letorasty najčastejšie v období teplého a vlhkého počasia
Perzistencia - dĺžka času trvania pocitu chuti v ústnej dutine po prehltnutí vína
Pichľavé víno - tiché víno so zvyškom CO2; pichlavosť je žiadúca v mladom víne
Plné víno - víno s bohatým odrodovým charakterom, vyváženým pomerom jednotlivých zložiek ( najmä kyselín a trieslovín ) ktoré pôsobí v chuti harmonicky
Pdpník - časť viničovej sadenice, ktorá vytvára koreňovú sústavu
Prázdne víno - víno ktoré v ústach nezanecháva chuť očakávanú podľa jeho vône
Putňa - nádoba na nosenie hrozna

R

Rampáš - ešte nedokvasené víno, nasledujúce po burčiaku
Reduktívne víno - víno vyrobené technológiou minimalizujúcou pôsobenie vzduchu
Remuage - striasanie sedimentu do hrdla fľaše vzniknutého v priebehu druhotného kvasenia, ktorý sa neskôr odstráni odkalením
Rioja - vinárska oblasť na severe Španielska s vinikajúcimi vínami predávanými po celom svete
Rmut - rozomleté hrozno z ktorého sa lisovaním získava mušt
Rosé - ružové víno vyrobené z modrých odrôd krátkou maceráciou rmutu

S

Samotok - mušt ktorý sa samovoľne uvoľnil z pomletých bobúľ; môže byť cennou surovinou pre výrobu niektorých vín
Sceľovanie - vzájomné miešanie vín (kupáž) za účelom získania vína požadovaných vlastností a charakteru
Sekundárny buket - komplex aromatických a chuťových látok, ktoré vznikajú v priebehu alkoholového kvasenia
Slamové víno - sladké víno vyrobené zo zdravého hrozna, ktoré sa nechá vysušiť
Solera - tradičný systém výroby vín, predovšetkým portského a sherry, pri ktorom sa sústavne dopĺňa malý podiel mladšieho vína do vín starších ročníkov aby sa vytvorilo víno stálej kvality a štýlu
Someliér - odborník na nápoje v gastronómii so zameraním na víno a ušľachtilé liehoviny, ale tiež sa podielá na zostavovaní jedálnych lístkov, stará sa o vínnu pivnicu, prezentuje vína pred verejnosťou
Spumante - označenie šumivého vína v Taliansku
Stolové víno - najnižšia kvalitatívna kategória vín vo väčšine európskych krajín
Suché víno - víno, ktoré obsahuje max. 4 g zvyškového cukru na liter
Sur lie - označenie pre vína, ktoré pred fľašovaním dlhšiu dobu ležali na kvasničných kaloch za pravideľného premiešavania; metóda pochádza z Francúzska

Š

Šambrovanie - príprava vína na správnu teplotu pred podávaním
Školenie vína - súbor najrôznejších technologických postupov, ktorými vinár ovplyvňuje výslednú kvalitu vína napr. čírenie, filtrácia, odbúranie kyselín, stabilizácia
Šumivé víno - víno vyrobené druhotným kvasením vo fľašiach, tankoch alebo transverzným spôsobom, aromatické šumivé víno ale vzniká z primárneho kvasenia

T

Tank - cisterna na kvasenie alebo uskladnenie vína
Ťažké víno - plné, chuťovo výrazné až unavujúce víno
Terroir - súhrnný výraz pre pôdu, podnebie, mikroklimatické podmienky, orientáciu vinice, použitý klon révy aj súhra ďalších faktorov ktoré ovplyvňujú kvalitu hrozna a vína
Telo vína - zložky vína vytvárajúce v ústach dlhšie trvajúci vnem najmä extrakt, alkohol, viskozita; podľa toho hovoríme o víne prázdnom, ľahkom, plnom, telnatom, ťažkom a pod.
Tirážny likér - názov pre zmes vína, cukru a kvasiniek, ktorá sa pridáva do kupáže tichého vína pri výrobe šumivého vína, a tým sa vyvolá druhotné kvasenie
Tokajské víno - víno vyrobené z tokajských odrôd oxidatívnou technológiou
Transverzná metóda - modifikovaná metóda výroby šumivého vína kedy víno kvasí vo fľaši, následne sa filtruje a fľašuje do inej fľaše
Triesloviny - polyfenolické látky pochádzajúce zo šupiek, semien a strapiny hrozna ale aj z dreva dubových sudov ; ich harmónia s ostatnými zložkami vína výrazne ovplyvňuje 

U

Ušľachtilá pleseň - Botrytis Cinerea, vytvára sa v bobuľiach zdravého hrozna vo vlhkom a teplom jesennom počasí, výsledkom býva vysoko extraktívne víno s príjemnou botrytickou vôňou a chuťou
Uzavreté víno - víno ktorého vôňa a chuť je nevýrazná, skrytá, ale časom sa môže rozvinúť napr. Dekantáciou

V

Veľké víno - plné, extraktívne víno s výnimočne bohatou a dlhou chuťou
Vincúr - staršie pomenovanie osoby, ktorá majiteľovi vinohradov zabezpečovala obrábanie viníc a dorábanie vína
Vinifikácia - proces výroby vína od zberu hrozna až po fľašovanie
Vínny kameň - krištáliky hydrogénvínanu draselného, ktoré sa vytvárajú vo víne pri nižšej teplote
Víno - nízkoalkoholický nápoj získaný skvasením hroznového muštu
Vino-lock - sklenený uzáver na fľaše, alternatíva k prírodným korkom a plastovým uzáverom
Vínovica - alkoholický nápoj ktorý sa vyrába destiláciou vína

Z

Zaťaženie kra - množstvo strapcov ponechaných na kre viniča
Zvrhnutie vína - choroba vína ktorú spôsobujú mliečné baktérie tým, že degradujú kyselinu na nepríjemné kyseliny ; je to choroba červených vín
Zvyškový cukor - neprekvasený cukor vo víne
Žlté víno - staršie pomenovanie pre vína vyrobené oxidatívnou metódou pod vrstvou kožkotvorných kvasiniek napr. tokajské alebo sherry